Πόσο Επικίνδυνες είναι οι Μπαλωθιές;

Κάθε χρόνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς , την βραδιά της Ανάστασης αλλά και σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμοι, βαπτίσεις, εθνικές γιορτές παρατηρείται το φαινόμενο των άσκοπων εορταστικών πυροβολισμών στον αέρα ή αλλιώς όπως ονομάζονται το έθιμο της Μπαλωθιάς.

Πόσο επικίνδυνες είναι όμως οι αδέσποτες σφαίρες που προέρχονται από Μπαλωθιές;

Μια σφαίρα που φεύγει από όπλο με την κάννη στραμμένη κάθετα στον ουρανό θα πετάξει προς τα πάνω μέχρι να εξαντληθεί η αρχική της κινητική ενέργεια. Στη συνέχεια θα αρχίσει να πέφτει και θα επιταχύνει προς το έδαφος κάτω από την επίδραση της βαρύτητας μέχρι να φτάσει στην τελική της ταχύτητα, η οποία περιορίζεται από την αντίσταση του αέρα.

Οι σφαίρες την ώρα της καθόδου τρέχουν προς το έδαφος με ταχύτητες μεγαλύτερες από 220 χιλιόμετρα ανά ώρα. Οι σφαίρες που έχουν ταχύτητα μεταξύ 150 και 220 χιλιομέτρων ανά ώρα διαπερνούν το δέρμα ενώ με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι δυνατόν να διαπεράσουν τα οστά του κρανίου και να επιφέρουν το θάνατο.

Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος έχει την τύχη μέσα στην ατυχία του τη δυνατότητα να επιλέξει πως θα χτυπηθεί από μια αδέσποτη σφαίρα : με ευθεία βολή ή από σφαίρα που κατέρχεται;

Αν επιλέξει το πρώτο έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει.

Η πιθανότητα ένας άνθρωπος να τραυματιστεί θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα που κινείται κάθετα προς το έδαφος είναι πολύ μεγαλύτερη επειδή θα χτυπήσει στο κεφάλι ή στους ώμους.

Εορταστικοί Πυροβολισμοί με Άσφαιρα

Εφόσον οι μπαλωθιές είναι παράνομες τότε γιατί σε ειδικές περιστάσεις όπως εθνικές γιορτές ή κηδείες στρατιωτικών εκτελούνται πυροβολισμοί στον αέρα;

Σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται άσφαιρα δηλαδή κάλυκες που περιέχουν εκρηκτική ύλη (μπαρούτι) αλλά δεν έχουν στην κορυφή τους βλήμα. Έτσι όταν εκπυρσοκροτεί το όπλο παράγονται μόνο λάμψη , ήχος έκρηξης και καπνός. Τέτοιου είδους σφαίρες χρησιμοποιούνται και σε κινηματογραφικές τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές από τους ηθοποιούς.

Χρονικό Θανατηφόρων και Μη Τραυματισμών από Άσκοπους Πυροβολισμούς

Ελλάδα

Μάιος 2023
Θάνατος νέου 25 ετών, στα Σφακιά Κρήτης από ηλεκτροφόρο καλώδιο που έπεσε εξαιτίας πυροβολισμών.

Απρίλιος 2019
Τραυματισμός κοριτσιού 8 ετών στις Θεσπιές Βοιωτίας ανήμερα του Πάσχα όταν ο δράστης έριξε μπαλωθιά από το απέναντι χωριό.

Ιούνιος 2017
Θάνατος αγοριού 11 ετών στο Μενίδι Αττικής στην αυλή του σχολείου του, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ αιτία του πυροβολισμού φέρεται να ήταν ένα γλέντι για τη μη προφυλάκιση δύο γυναικών, που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα του συμβάντος για κατοχή ναρκωτικών.

Πουέρτο Ρίκο

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά σκοτώνονται κατά μέσο όρο 2 άτομα και τραυματίζονται περίπου 25.

Παραγουάη

Θάνατος κοριτσιού 3 ετών την ημέρα των Χριστουγέννων

Ηνωμένες Πολιτείες

Πρωτοχρονιά 2023
2 άνδρες 40 και 35 ετών τραυματίζονται θανάσιμα στο Μίτσιγκαν

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2021
Ένας θάνατος γυναίκας και πολλοί τραυματισμοί στη Βορεια Καρολίνα
Θάνατος ενός άνδρα από αστυνομικούς την ώρα που πυροβολούσε στον αέρα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Πρωτοχρονιά 2020
Θανάσιμος τραυματισμός θαμώνα εστιατορίου την ώρα που έτρωγε.