Πρώτη Ημέρα στο Σχολείο – Συμβουλές

Αποφύγετε να αγχωθείτε εσείς ή τουλάχιστον μην δείχνετε αγχωμένοι (Άγχος Αποχωρισμού στους Γονείς)

Σίγουρα η προετοιμασία για την πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι κάτι που αγχώνει πολύ μερικούς γονείς, ωστόσο είναι κάτι το οποίο η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να ξεπεράσουν οπωσδήποτε καθώς είναι πολύ πιθανό να το μεταδώσουν στο παιδί.

Αν νοιώθετε άβολα επειδή θα στείλετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο, μην ανησυχείτε είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

-Μην ρωτάτε συνέχεια το παιδί πώς νοιώθει ή αν φοβάται γιατί τελικά θα το κάνεται να φοβάται.

-Γνωρίστε το/τη νηπιαγωγό του μικρού σας πριν ξεκινήσει το σχολείο και ενημερώστε σχετικά με ενδεχόμενες αλλεργίες, τις συνήθειες του όταν βρίσκεται στο σπίτι όπως τις ώρες φαγητού, τουαλέτας, τρόπους για να ηρεμήσει όταν είναι νευριασμένο. Το δικό σας άγχος θα μειωθεί γνωρίζοντας ότι κάποιος θα νοιαστεί για το παιδί σας όταν χρειαστεί.

-Έχετε Υπομονή
Όλα τα παιδιά αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσουν το άγχος αποχωρισμού και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι υποτροπές μετά από περιόδους διακοπών και ιδιαίτερα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το άγχος αποχωρισμού είναι κάτι το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ξανά κατά την έναρξη της α δημοτικού όπου το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

-Με τρόπο περιγραφικό δώστε του να καταλάβει τι είναι το νηπιαγωγείο και τι θα κάνει π.χ θα ζωγραφίζει, θα παίζει κ.λ.π.

-Κάντε την στιγμή του αποχαιρετισμού όσο πιο σύντομη γίνεται και χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς για να μην δημιουργούνται στο παιδί υποψίες ότι κάτι ασχημο ακολουθεί. Πείτε του ότι θα γυρίσετε και πάλι το μεσημέρι για να το πάτε σπίτι.

-Σε καμία περίπτωση μην φύγετε κρυφά. Πάντα μετά από αποχαιρετισμό και πάντα σε γνώση του.

-Το μεσημέρι υπενθυμίστε του την πρωινή υπόσχεση σας ότι θα γυρίσετε.

-Μην επισκέπτεστε το παιδί συχνά στο νηπιαγωγείο γιατί δεν το αφήνετε να απεξαρτηθεί από την παρουσία σας και έτσι παραμένει προσκολλημμένο σε εσάς.

Διαβάστε επίσης:

Πότε Ανοίγουν τα Σχολεία Σεπτέμβριο 2022-2023

Σχολικές Αργίες 2022-2023